Ať už jste na cestách kdekoli, jedna ze zásadních vět, kterou je dobré naučit se místní řečí, je otázka, která by vám měla odpomoct od prázdného žaludku. V Nepálu tahle kouzelná věta zní "Kháná čha?" (Je k dostání jídlo?) a Nepálci na ní většinou vesele pokývají hlavou a můžete si být jist, že před vámi za chvíli přistane kopec rýže s miskovou čočkové polévky – himálajské vepřo-knedlo-zelo neboli dalbhat (čti dalbát). Můžete Nepálem cestovat několik měsíců, a přesto se vsadit, že tak, jako vám cestu nezkříží dva na chlup stejní jaci, neochutnáte nikdy ani dva úplně stejné dalbhaty.
O složení dalbhatu napoví už samotný název: dal = čočka, bhat = rýže. K nim přidáme ještě třetí přílohu, orestované brambory, a můžeme si pochutnat na vynikajícím himálajském pokrmu.
Začněme vařením dalu, vaří se nejdéle. Čočku vaříme klasicky neosolenou, s bobkovým listem pro příjemnější chuť (Brouček by vám jistě doporučila i drobet saturejky, která zabraňuje nadýmání :). Krátce před koncem vaření přidáme kari, chilli, pepř a poměrně hodně soli, promícháme a necháme dojít. Je vhodné, aby se dal vařila ve větším množství vody, a tak aby i uvařená měla konzistenci velmi husté polévky.
Při vaření bhatu si vzpomeňme na zkušenosti našich babiček a jejich hrníčkových kuchařek. Na jeden díl rýže, nejlépe té přírodní, divoké, připadnou dva díly vroucí vody, vaříme, dokud se nevstřebá všechna voda. Můžeme ochutit kari či orientálním kořením.
Bramborová příloha nabízí nejvíce prostoru pro vlastní fantazii. Základem jsou dušené nebo restované brambory, ke kterým se přidají listy čerstvých bylinek nebo na kolečka nakrájená mrkev, případně jiná zelenina. Jemně dochutíme třeba solí a nebála bych se použít i provensálské koření, ačkoli byste Provance na mapě Asie asi jen těžko hledali.
Dalbhat se servíruje do jednotlivých nádob – větší talíř na rýži, menší miska na čočku a talířek s bramborami nebo do jednoho velkého talíře, který je ovšem rozdělen do několika oddělených polí, jak to vidíte na obrázku. V Nepálu je velmi neslušné po sobě jídlo nedojíst, zato přidávat by hostitelé měli dosyta podle hostovy libosti!
K dalbhatu pijeme kořeněný čaj s mlékem nebo čerstvou vodu z ledovců.
Další informace o dalbhatu:
Míša Čakrtová